Законодателни промени в Нидерландия са на път да доведат до забрана

...
Законодателни промени в Нидерландия са на път да доведат до забрана
Коментари Харесай

Нидерландия забрани френски булдог и чихуахуа

Законодателни промени в Нидерландия са на път да доведат до възбрана на едни от най- известните породи кучета - френски булдог, чихуахуа, мопс, британски булдог, бостън териер и други Общо 12 са т. нар  брахицефалните породи, които ще бъдат застигнати от смяната, която е по гледище на природозащитни и " зелени " организации, написа Traffic News. 

Новината за възбраната безусловно взриви както кинолозите, по този начин и хората, които отглеждат домашни любимци от тези породи. Част от притежателите на френски булдоци към този момент си сложиха надписи " PROTECTED FRENCH BULDOG " на мястото на профилните си фотоси. Подобни са и пристрастеностите измежду феновете на чихуахуа, които също са измежду желаните компаньони поради дребните си размери и спокойния си темперамент. 

От 18 май 2020 година нидерландското държавно управление ползва нови  ограничения, свързани с развъждането на 12 породи от кучета брахикефали.  Тези ограничения възнамеряват отвод за издаване на потекло на животни по в този момент настоящите стандарти за породите. Родословие ще се издава единствено в случай че кучето притежава  избрани характерности в сходство с новите стандарти. 

" Така желае ПРАВИТЕЛСТВОТО на Холандия да наподобява породата " френски булдог "!!! Пълен смут! Първо с крив тил, второ с размер като балерина, трето с някакъв тумор опашка. В първия миг взех решение, че е мелез ", написа в профила един от притежателите на булдог. 

 Според кинолози новите стандарти поставят завършек на тези породи на холандска територия. По самодейност на  кинолози, които отглеждат съответните породи, е основана петиция, която да стачкува против тези ограничения на нидерландското държавно управление. 

Отговорът на Асоциациите на породите в другите страни пристигна стремително, още след оповестяването на измененията. Хренската асоциация съобщи, че породата " френски булдог " е селектирана стотици години и съставлява национално благосъстояние на Франция. Също по този начин французите припомнят, че единствено те имат право да вършат промени в стандартите на породата. По тази причина те няма да одобряват безусловно никакви промени в стандартите. Колегите им от Русия също ги поддържаха, заявявайки, че новият стандарт е безусловно недопустим. Двете страни няма да признават родословията на кучета, родени в Холандия след 18 май 2020 г. 

" Винаги сме се отнасяли с голямо почитание към холандските развъдчици, тъй като те са давали на света френски булдози изключителни първенци и е доста тъпо, че с една химикалка някой може да зачеркне доста години работа за славата на породата ", пишат от Националния клуб на френските булдози в Русия. 

Президентът на Световната федерация по кинология доктор. С Томас също се включи с изострен коментар. 

" Наш приоритет е опазването на тези застрашени брахицефални породи, които са национални наследства, както и отбраната на ползите на виновните животновъди (срещу обособените производители на кученца, които не попадат под никакви разпореждания в страната). 

Едно от най-големите ни терзания - като се изключи че пренебрегваме националното завещание на страните на генезис на засегнатите породи - се крие във обстоятелството, че сходно законодателство слага в преференциална обстановка тези ненаблюдавани и нерегистрирани стопани на кученца, на които в този момент им се дават инструментите, с цел да избегнат всевъзможен генетичен тест и професионален контрол върху активността им.
Огромен % от кучетата ще бъдат създадени в обособени семейства без публична принадлежност към регистриран разплодник, а като последица общият здравен статус на тези кучета ще бъде фрапантно и отрицателно повлиян в близко бъдеще.
Имайте поради, че откакто загубим записания генетичен басейн, контролът на качеството се губи вечно, съобщи доктор Томас. 

Той предизвести, че Генералният комитет на FCI ще предприеме и други дейности и ограничения, откакто получи публична информация за обстоятелствата и събитията.

" Проблемът фактически е сериозен, защото приказваме за породи, селектирани в продължение на стотици години. Всяка от тях е селектирана по отношение на работата на съответната порода за хората - като надзирател, овчар, придружител, ловджия и т.н. Натискът за възбрана на въпросните породи идва от разнообразни природозащитници, които от години имат неприятно отношение към развъждането на чистопородни животни и провеждането на изложения ", разяснява ръководителят на пловдивското киноложко сдружение доктор Костадин Шанков. 

Той съобщи, че от пет години има голям проблем с превозването на животни от тези породи, защото самолетните компании отхвърлят да ги транспортират. Причината е, че някои от тях не съумяват да устоят и умират. 

Д-р Шанков напомни, че киноложките организации имат етичен кодекст, в който с изключение на критериите за външния тип на кучето, са упоменати и критерии за здравния статус на животното и тези, които имат проблеми, се отстраняват своевременно  и не трябва да бъдат развъждани. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР